Eberspacher Slovenija

      Comments Off on Eberspacher Slovenija

 

Zakaj ogrevanje v vozilih ?

Včasih se je ogrevanje mobilnih prostorov zahtevalo »le« v reševalnih službah, vojski, policiji, …vendar je ta potreba praktično hkrati prešla tudi v komercialno uporabo v avtobuse, železnico, večja in manjša transportna vozila, plovila…. Z razvojem in manjšanjem teh naprav je sledil logičen korak naprej v ponudbi : ponudba majhnih in kompaktnih grelnikov za najširši trg : za milijone in milijone osebnih vozil, posebno v zadnjem času, ko se izdelujejo vedno večja vozila ( imenovana SUV, VAN…oz. enoprostorci, kombiji in »na pol osebna vozila«, katere generacijo kot eden prvih predstavlja Citroen Berlingo ).

Eberspacher Slovenija

Pri tem ne moremo zanemariti tudi vedno večji standard in zahteve lastnikov vozil.

Jutranje strganje ledu s stekel, brisanje orošenih stekel, mraz, otroci v avtu, časovna stiska…

Danes so v veliki meri prisotni zračni grelniki ( »skoraj obvezni« ) v specialnih vozilih vojske, policije, služb za reševanje in nadzora ( promet, meja, carina…), v kabinah tovornjakov – dolgoprogašev, kombijev – tudi za tovorni prostor zaradi občutljivega tovora, npr. rože pozimi, delovnih strojev…vse do lastnikov avtodomov, ki so se naveličali voziti s sabo po najmanj dve plinski jeklenki za ogrevanje  samo enega vikenda smučanja.

Posebno poglavje so vodni grelniki, ki so postali že tako kompaktni – majhni, da se najde prostor tudi pod pokrovom motorja celo v osebnem avtu. Ti nimajo funkcije samo ogrevanja kabine, temveč tudi ogrevanje bloka oz. vode motorja !

Kar je zelo dobrodošlo v hladnih mesecih za stare in sodobne diesel motorje  !

 

Meritve so pokazale, da hladen motor izloča več  kot 50% več saj in plinov kot topel motor, bolj nemirno in glasno teče in porabi celo več goriva kot topel motor z delovanjem grelnika vred !

Z drugimi besedami :

  • manjša obraba delov motorja – daljša življenska doba motorja,
  • ob hladnem startu tišje delovanje in bolj čist izpuh motorja – okolju bolj prijazen tek motorja
  • manjša poraba goriva – gospodarnost.

 

Omenimo še eden zelo pomemben dejavnik : varnost v prometu prvih nekaj kilometrov vožnje v ledenem jutru!

Voznik/ca je v hladni kabini vozila z zaledenelimi, zasneženimi in orošenimi stekli prvih pol ure dokazljivo precej bolj nevaren voznik, kot drugi, ki iz toplega stanovanja vstopi v toplo kabino vozila, stekla pa so že odtajana in odrošena…Ti grelci se lahko prižigajo s stikalom v vozilu, stikalom z nastavitvijo za cel teden, z daljincem do cca.1,5 kmdaleč ali celo s – telefonom !

Enake možnosti imajo profesionalni vozniki transportnih ali drugih vozil, ki poleg omenjene varnosti ogrevanje potrebujejo že zaradi narave dela oz. zdravja v hladnih dneh.

 

Vozila na  plinski pogon  so se razširila v zadnjih letih zaradi nastopa nekaj podjetij na našem tržišču s prodajo in vgradnjo kvalitetnih plinskih naprav tudi v »boljša« vozila, predvsem pa tista, ki porabijo zelo veliko goriva. Znano je, da vozila na plinski pogon prvih petnajst minut vožnje v hladnih pogojih ne morejo uporabljati plina. Tudi za njih je ena izmed rešitev vodni grelec !
Sicer pa ima naše podjetje za taka vozila še eno cenejšo rešitev Caladria priklop švedskih proizvajalcev, to je priklop vozila na 230VAC , s katerim ogrevamo vodo v bloku motorja, kabino s kaloriferjem in polnimo-vzdržujemo akumulator vozila !
Pogoj je, da je blizu vozila šuko vtičnica…

Enhanced by Zemanta