Inštrukcije in tekmovanja iz logike

      Comments Off on Inštrukcije in tekmovanja iz logike

Ko sem bila še v osnovni šoli, sem hodila na tekmovanja iz logike, na katerih sem bila kar uspešna. Ta tekmovanja se zelo razlikujejo od vegovih, saj ti ne pomaga nobeno teoretično znanje. Vse je odvisno od tega a imaš razvito logično razmišljanje ali ne. Na tem področju pride talent do izraza. Seveda je težko osvojiti logiko, če je ne treniraš. Mi smo imeli v šoli dodatni pouk matematike, kjer nas je naša učiteljica pripravljala na tovrstna tekmovanja. Mene si je še posebej izbrala in mi dajala še več nalog kot ostalim, saj sem bila po njenem mnenju zelo talentirana, posledica tega je bila uvrstitev na 2. mesto v regijskem tekmovanju iz logike v 8 razredu.

Ne dolgo nazaj pa sem naletela na učenko, ki jo ravno tako pošiljajo na tekmovanja iz logike, ampak jih ne pripravljajo na njih ampak pričakujejo, da se bodo kar sami. To pa je izredno težko. Zelo malo je potrebno, da se jim pokaže, kako se rešujejo tovrstne naloge. Ko sva skupaj rešile en primer testa, je dosegla odličen rezultat na tekmovanju in se uvrstila naprej. V mojih časih smo bili naročeni na razne revije, med njimi na presek in logika reviji. Tako smo lahko trenirali in bili maksimalno pripravljeni na različna matematična tekmovanja in temu so bili primerni tudi naši rezultati.

Verjetno ne bi nikoli šla študirati matematike, če me ne bi učiteljica za matematiko v srednji šoli tako motivirala, takrat mi je matematika tako prirasla k srcu, da je ostala moja strast vse do danes in verjetno bo tako do konca življenja.
Zato jo tudi rada poučujem, hkrati pa upam, da bom tudi jaz katerega od mojih učencev, ki ga matematika zanima, tako motivirala. Vesela sem tudi takrat, ko lahko nekemu učencu, ki sovraži matematiko, pokažem, da ta ni nič težkega in ni bavbav, ampak da je potrebno samo na razumljiv način podati snov, tako da jo učenec razume. To pomeni, da bo znal sam reševati naloge, kar ga ponavadi motivira in vedno raje rešuje naloge in izgubi strah.

Pomoč pri matematiki