Nagrobniki in ostala nagrobna oprema

      No Comments on Nagrobniki in ostala nagrobna oprema

nagrobniki
Grob ni zgolj mesto zadnjega počitka, temveč tudi mesto spomina. Z urejenostjo groba izkazujemo pokojnemu ljubezen in spoštovanje tudi v posmrtnem življenju, zato je prav, da je grob tako primerno zasnovan in oblikovan, kot tudi primerno vzdrževan.
Pri oblikovanju groba in izdelavi nagrobnika se je najbolje obrniti na kamnoseštvo, ki ima izkušnje, hkrati pa zna tudi prisluhniti svojim strankam. Kamnosek namreč nima zgolj naloge oblikovati plošče in nanjo namestiti črke in številke – njegova naloga je postaviti epitaf. Ljudje, ki se bodo pokojnika seveda spominjali predvsem iz skupnih spominov, se bodo želeli tudi takrat, kadar se bodo pomudili ob grobu in prižgali svečko, spomniti na osebnost pokojnika – in tu lahko primeren nagrobnik naredi precej veliko, zato velja tako grob kot nagrobnik vedno unikatno zasnovati.
Poleg primernega nagrobnika, ki se mora skladati s celotnim oblikovanjem groba, je treba poskrbeti tudi za drugo nagrobno opremo. Torej za prostor s podstavkom za sveče, nagrobno lučko, vazo in podobno. Če želite, da bo grob enotnega in urejenega videza, se mora nagrobna oprema skladati s celotno zasnovo in poskrbeti za usklajen videz. Zaradi tega je potreben tako načrt kamnitih delov kot vnaprejšen izbor zasaditve kot načrtovanje opreme. Saj veste: če boste zasadili grmiček, ki se lahko precej razraste, lahko ta hitro zastre pogled na nagrobno ploščo, vaza za sveže cvetje pa tudi ne more stati neposredno pred lučko. Najbolje je torej, da vam izbrano kamnoseštvo izriše načrt celotnega groba, da boste lahko predvideli vse njegove elemente, še zlasti pa je to nujno, kadar grob ne bo povsem klasičen, temveč si želite nekaj več razgibanosti ali osebnega tona, zaradi katerega bo spomin na ljubljeno osebo še nekoliko bolj poseben in intimen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *