Naravni ali tehnični kamen

      No Comments on Naravni ali tehnični kamen

kamnoseštvoKamnoseštvo uporablja pri svoji dejavnosti tako naravni kot teko imenovani tehnični kamen. Pri izdelavi različnih izdelkov bi bilo namreč nesmiselno vztrajati, da se vedno uporablja naravni kamen –  ta za nekatere izdelke zaradi svojih značilnosti pač ni najbolj primeren oziroma lahko predstavlja tudi višje stroške.
Med naravnimi kamni se za uporabne izdelke oziroma izdelke za gradbeništvo najpogosteje uporabljajo poltrde in trde kamnine, torej marmor in granit. Prav tako se uporabljajo nekatere druge kamnine, na primer sienit, gabro, porfir, lehnjak in podobno. Kot smo dejali, naravne kamnine niso primerne za vse vrste kamnoseških izdelkov, zato kamnoseki uporabljajo tudi tehnični kamen. Naravni kamen je pogosto lahko premehek, se prehitro poškoduje ali na primer ni dobro odporen na vodo. Tehnični kamen pa ima izboljšane lastnosti, saj nenazadnje ne gre za stoodstotni kamen. V večini primerov je tehnični kamen material, ki ima okoli 95 odstotkov vsebnosti naravnega kamna, na primer kristaliziranega silicijevega dioksida, nato pa so materialu dodane še druge primesi, ki poskrbijo za izboljšanje končnih lastnosti. To so različni anorganski materiali, na primer nenasičene poliestrske smole, barvni pigmenti in protibakterijska zaščita. Če se odločite v svojem domu kot enega od elementov uporabiti kamen, imate pri tehničnih kamnih na voljo izjemno pestro izbiro barv, med katerimi so tudi intenzivne in žive barve, ki jih naravni kamen ne nudi. To pomeni, da je lahko vaša kopalnica v izbranem odtenku modrega, rdečega ali zelenega kamna, pult v vaši kuhinji pa se lahko popolnoma sklada z barvo kuhinjskih omaric – ne le, da bo odlične barve, temveč bo tudi priprava hrane varna, saj se tehnični kamen dobro čisti in  ima že sam po sebi lahko antibakterijsko zaščito.
Kadar se odločate med naravnim in tehničnim kamnom, se torej dobro informirajte o lastnostih posamezne vrste naravnega kamna ter njihovo primerjavo s tehničnimi kamni. Razmislite o tem, kakšna bo namembnost izdelka iz kamna, ter kakšnega videza si želite. Če se boste pri tem obrnili na kakovostno kamnoseštvo, vam bo kamnosek gotovo znal svetovati o najboljši izbiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *