Nove gtld domene

      No Comments on Nove gtld domene

Nekatere nove gTLD domene že na voljo

Kratica gTLD ali generic Top Level Domain označuje tako imenovane generične vrhnje domene. Poznamo takšne in drugačne domene, ki obstajajo na svetovnem spletu. gTLD domene prepoznamo po tem, da imajo končnico dolgo tri ali več črk. Najbolj prepoznavna generična domena je zagotovo tista, ki se konča s končnico .com, sledijo .net in .org. Kaj je prednost generičnih domen? To, da so zelo popularne. Popularne pa so predvsem zato, ker lahko tako domeno registrira vsakdo in so cenejše od nacionalnih domen (.si, .uk, .fr).

Kaj je dobro upoštevati pri izboru prave domene? Predvsem to, da si jo obiskovalci vaše spletne strani z lahkoto zapomnijo. Najbolje je, če domena vsebuje ime vaše znamke, podjetja, organizacije … Tako si jo je lažje zapomniti, hkrati pa pridobite tudi večje zaupanje strank. Kar je še pomembno, predvsem pri večbesednih domenah, če je le možno se izogibajte vezajem ali podčrtajem.

Nove gTLD domene (http://www.prenosdomene.si/prenos-domene/) na seznam vseh možnih dodaja organizacija ICANN. Takrat, ko so nove gTLD domene na voljo v prosti prodaji, jih lahko pri različnih podjetjih, ki nudijo registracijo domen, tudi registrirate. Zakaj je treba nove gTLD domene vedno znova dodajati? Predvsem zato, ker pride do pomanjkanja smiselnih domen na internetu. Na primer, končnica .com predstavlja kar tretjino vseh registriranih domen. Zato je potreba po novih, izvirnejših domenah toliko večja.

V letu 2014 lahko pričakujemo kar nekaj novosti na področju razširitve seznama domen. Nekatere nove gTLD domene so že na voljo od februarja letos in jih že lahko registrirate. Izbirate lahko med kar velikim številom novih gTLD domen, na primer: .bike, .camp, .clothing, .cool, .gift, .menu, .photo, .sexy. Preverite pri ponudnikih, kaj vse vam je na voljo, katera domena najbolj ustreza vaši dejavnosti in katere domene so sploh še proste. In pohitite, da vas drugi ne prehitijo.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *