Obdelovanje Kovin

      No Comments on Obdelovanje Kovin

Dandanes se kjerkoli po svetu v življenju srečujemo z različnimi izdelki iz kovin. Zaradi tega je obdelava kovin tako pomembna. Kovine so same po sebi precej neuporabne, zato jih je potrebno obdelati. Način obdelave pa je odvisen od namena uporabnosti. Na primer izdelava ležaja zahteva popolnoma drugačne tehnološke postopke kot na primer izdelava posode za kuhanje. Poznamo veliko vrst obdelav kovin. Običajno se tehnološki postopek začne z razrezom. Za okrogle materiale uporabljamo žaganje ali razrez na stružnicah. V primeru, da potrebujemo izdelke iz pločevine pa uporabimo več vrst obdelave kot so: plamensko rezanje, plazemski razrez, laserski razrez, razrez na škarjah ali na prebijalnih strojih.

Za razrez cevi običajno uporabimo žaganje ali struženje, za zahtevnejše izdelke iz cevi pa lahko uporabimo cevni laser. Za nadaljnjo predelavo polizdelkov, ki smo jih naredili z razrezom pa uporabimo obdelave kot so struženje, rezkanje, posnemanje robov laserskega razreza, globoki vlek, ožanje, širjenje, krivljenje in podobno.

Za izdelavo kovinskih konstrukcij lahko uporabljamo dva načina varjenja – ročno varjenje in robotsko varjenje. Ročno varjenje se večinoma uporablja v primerih maloserijske in prototipne proizvodnje. Robotsko varjenje pa uporabljamo za velikoserijska naročila, npr. avtomobilska industrija. V proizvodnji bele tehnike se velikokrat uporablja točkovno varjenje, s katerim točkovno zavarimo tanjše pločevine.

Za zahtevnejše industrijske dele se uporabljajo CNC struženje, CNC krivljenje, CNC rezkanje in drugi CNC postopki. Sama CNC oznaka pa nam pove, da je postopek obdelave numerično krmiljen (računalniško voden). Osnova za CNC obdelavo je program, ki ga napiše ustrezno usposobljen programer. Ta program omogoča samodejno menjavo orodij pri obdelovalnih centrih ali pa vodi lasersko glavo po predvideni poti.

Ko je izdelek narejen običajno potrebuje še končno površinsko obdelavo (kjer je to potrebno). Končne obdelave pa so za nebarvane izdelke brušenje, honanje, lepanje, superfiniš. Za barvane izdelke pa je potrebna površinska obdelava, kot je razmaščevanje, peskanje in barvanje (mokro barvanje in prašno lakiranje).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *