Pleskanje

      Comments Off on Pleskanje

Pleskanje že dolgo ni več zgolj tehnična obrt, za katero bi zadostovalo poznavanje postopkov brušenja, kitanja in barvanja. V podjetju Klimatos se zavedamo, da je pleskanje dandanes predvsem umetnost ustvarjanja lepih, sproščenih in človeku primernih okolji. Pleskanje razumemo predvsem kot način, kako opremiti bivalni prostor v barve, ki iz njega naredijo dom.

Stanovanjske stene so tako kot drugi objekti v prostoru podvrženi postopnemu mazanju, uničevanju in izgubi prvotnega sija. Zaradi tega je že iz estetskih in higienskih ozirov pleskanje sten dejavnost, ki jo je potrebno opraviti vsakih nekaj let. Ko pa se že odločimo za pleskanje sten, velja premisliti, ali ne bi priložnosti izkoristili in si privoščili barvno revitalizacijo bivalnih prostorov. Monotone bele in enobarvne stene dajejo sicer občutek odprtega prostora, vendar pa moramo njihovo monotonost nato nadomestili z dodatnimi pestrimi elementi, kot so naprimer pohištvo in druga stanovanjska oprema. Pleskanje ponuja danes pomembno dizajnersko rešitev za oblikovanje človeku prijetnega bivanja v domačem in delovnem okolju, saj lahko povsem spremni bivanjski ambient, ne da bi pri tem posegalo po učinkoviti izrabi razpoložljivega prostora. Kot investicija v spremembo bivanjskega okolja je tako pleskanje ugodna, učinkovita in reverzibilna sprememba, saj zadovoljuje človekovo potrebo po občasni spremembi in obnovi življenjskega prostora.

Moderne oblikovalske smernice narekujejo, da uporabimo pleskanje sten z različnim barvami kot način razgibanja notranjosti prostorov. Za vsak bivalni prostor tako izberemo ustrezne barvne nianse, ki skladno s psihologijo barv odražajo zaželena razpoloženja v skladu s funkcionalnostjo prostora. V spalnici naprimer uporabimo hladnejše barve in nežne odtenke, ki delujejo sproščujoče, v kuhinji pa bolj peste, žive in tople barve, ki človeka poživijo in stimulirajo apetit. Odločitev za pleskanje sten omogoča ustvarjanje razgibanosti s tem, da za posamezne stene izberemo različne barve in vzorce.

V podjetju Klimatos se zavedamo, da je pleskanje mnogo več kot nanos barve na steno, zato so usposobljeni za svetovanje v dizajnerskih rešitvah, ki oblikujejo vzdušje bivanjskih prostorov.