Pohištvo

      Comments Off on Pohištvo

Geslo prodajalca pohištva na svetu: lepa oblika, uporabnost in sprejemljiva cena

Preprostejše naloge za oblikovalca ne bi moglo biti; najcenejši cvetlični lonček v ponudbi na novo oblikovati tako, da bo mogoče z njim končno služiti denar. In to pri prodajni ceni nekaj več kot polovica evra. Naloga seveda ni obetala visokoletečih dosežkov. Toda oblikovalec je bil na koncu kar zadovoljen.

A prava rešitev je bila v notranjosti lončkov: zaradi robov jih je bilo mogoče zložiti enega v drugega in s tem je oblikovalec izpolnil svojo nalogo. Cvetlične lončke se je končno dalo pakirati tako, da so zavzeli malo prostora, kar je vplivalo na stroške prevoza in s tem na ceno.

Trgovec s pohištvom na svetu upošteva zlasti tri pravila: lepa oblika, uporabnost in dosegljiva cena. »To nam omogoča, da ustrežemo običajnim ljudem z ne posebno debelo denarnico,«  Pisalno mizo za 1000 evrov lahko naredi vsak arhitekt. Toda za funkcionalno in po obliki lepo mizo za 150 evrov mora biti človek že zelo spreten.

Demokratizacija ima prednost

Demokratična oblika je geslo, s katerim nastopa po vsem svetu. . Tako je tudi jasno: demokratična oblika naj bi se predvsem dobro prodajala, in to ne v tisočih, ampak v deset ali sto tisočih kosov, saj je dostopna vsem. Dostopna za vsakogar pa seveda ne pomeni, da z njo ne zasluži.

Prav nasprotno. Ko se je v začetku petdesetih let odločil, da se bo ukvarjal s pohištvom, ni sanjal o socialističnih idealih, ampak o donosnih poslih. Sprva je prodajal vse mogoče, od nalivnih peres do najlonskih nogavic in semen. Potem ga je zamikalo, da bi v svoj majhni katalog uvrstil še pohištvo, in bil prijetno presenečen nad zelo velikim odzivom. Takoj se je odločil, da se bo posvetil samo temu.

Miza brez nog

Vrednote, kot so varčevanje, preprostost in skromnost, imajo pri še danes za temelje svojega imperija in v vseh njenih prodajnih prostorih na svetu plakati spominjajo na skopo pokrajino, kjer se je podjetje rodilo.

Pri tem se je porajala zamisel o pohištvu, ki se ga poljubno sestavlja, povsem po naključju. Ko so pripravljali enega svojih prvih katalogov in fotografirali razne mize, je bila v studiu prava norišnica. Neki sodelavec je izgubil živce in zakričal: »Koliko prostora potrebuje ta miza! Odrežimo ji vendar noge in jih položimo pod mizno desko.«

Uveljavljeni prodajalci pohištva so se kmalu odločili za bojkot novinca, ki jim je z nizkimi cenami kvaril posle. Trgovci so zagrozili izdelovalcem: kdor bo še naprej delal za neljubega konkurenta, lahko kar pozabi na njihova naročila. Pod takim pritiskom so se le redki odločili še naprej dobavljati za podjetje, če pa so, so to počeli skrivaj. Blokada je v začetku šestdesetih let postala nevarna za preživetje tovarne.

Svetlost prevladuje

Svetle barve in brezov les so postale značilnost skandinavskega načina oblikovanja. Tako pohištvo je naravno, prijetno na dotik , In tako tudi zunaj Skandinavije nastajajo značilni izdelki.

Demokratizacijo stanovanjske kulture so postavili v ospredje obiski milanskih pohištvenih sejmov sredi petdesetih let. Ni si ogledoval samo lepih razstavnih prostorov, temveč je zahajal tudi v stanovanja italijanskih delavcev: »To, kar sem videl, me je začudilo. Temno, težko pohištvo in ena sama žarnica, ki je razsvetljevala mogočno mizo. Med eleganco, ki sem jo videl na sejmih, in tem, kar sem videl v delavskih stanovanjih, je zeval globok prepad.«

Izkazalo se je, da se je cela generacija Evropejcev v povojnih letih želela otresti zatohlosti tedanje stanovanjske kulture. Pri tem je pomagala in kjer koli se je pojavila, so se k njej zgrinjale trume ljudi. Njen naslednji cilj je širni azijski prostor.

Če vas zanimaj svetila, si oglejte tudi kaj ponujajo zunanja svetila.

Lepa oblika znižuje cene

Pravo predstavo o globalnih razsežnostih obiskovalec dobi šele v fotografskem studiju tovarne, ki je največji v Evropi. Tu nastajajo njeni številni katalogi: 110 milijonov izvodov v 21 jezikih in 44 lokalnih izdajah. V velikih kontejnerjih stojijo pred studiem rekviziti, s katerimi se opremijo prostori za snemanje. Pri izdelavi kataloga je zaposlenih 200 ljudi, čeprav sam oblikovalski oddelek nima več kakor 10 stalno zaposlenih. Pomagajo jim seveda številni zunanji sodelavci, brez katerih ne bi bilo mogoče vsako leto v katalogu zamenjati kar vsakega petega proizvoda.

Velikih oblikovalskih imen tu ni srečati. Oblikovalci tudi nimajo nekih ozko zastavljenih ciljev – njihove zamisli morajo biti čim bolj svobodne in neodvisne. Ljudje naj bi seveda govorili: »Kako je vendar mogoče, da so tako lepo oblikovane stvari tako poceni?«

Pri tem zatrjujejo, da delajo prav nasprotno od drugih prodajalcev pohištva: »Preostala podjetja stavijo vse na oblikovanje, da bi ustvarila čim večji dobiček. Mi delamo popolnoma drugače. Pri nas je namen dobrega oblikovanja ta, da lahko znižamo cene. Nočemo biti trgovska znamka, ki bi jo ljudje kupovali kot statusni simbol. Naši proizvodi se morajo v vseh državah dobro prodajati. Šele tedaj smo uspešni.«