Zakaj športna prehrana

      No Comments on Zakaj športna prehrana

Športna prehrana je pomembna za več različnih skupin ljudi. V prvi vrsti je, kot je že iz imena razvidno, namenjena športnikom, priporoča pa se jo tudi nekaterim bolnikom, osebam ki želijo izgubiti odvečne kilograme in vsem, ki se radi ukvarjajo s takimi ali drugačnimi aktivnostmi, kot sta na primer fitnes in aerobika – take stvari so zabavne kot kakšna igra s hrano(giochi di cucina). Prav zaradi fitnesa se namesto imena športna prehrana velikokrat uporablja tudi izraz fitnes prehrana. Običajno ljudje mislijo, da sta to identični prehrani, vendar ni čisto tako, saj se nekoliko razlikujeta. Razlika sicer ni velika, saj se po načinu prehranjevanja praktično ne razlikujeta veliko, še največja razlika je pri razmerju nekaterih hranil, katerih dodatke lahko kupite v spletni trgovini Nutrica.

Obe prehrani sta si sicer zelo podobni, še najbolj pa se razlikujeta v tem, da športna prehrana vsebuje manj proteinov in več ogljikovih hidratov. Pri obeh načinih oziroma vrstah prehrane so zelo pomembne aminokisline, med katerimi se največ prodajajo in posledično tudi uživajo: glutamin, arginin in aminokisline BCAA. Poleg aminokislin so v obeh načinih prehranjevanja zelo pomembni tudi vitamini in minerali.

Pri obeh vrstah prehrane se za zadosten vnos določenih hranil pogosto posega tudi po prehranskih dopolnilih, katerih uporabo pa nekateri odsvetujejo, spet drugi pa zelo priporočajo. Prav zato vam točnega navodila ne moremo dati, vam pa uporabo dopolnil svetujemo, vendar pa s količino in pogostostjo uporabe dopolnil ne pretiravajte. V kolikor ste bolnik, se vsekakor prej uporabo posvetujte z zdravnikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *