Zaščita računalnika s protivirusnim programom

      No Comments on Zaščita računalnika s protivirusnim programom

antivirus

Svetovni splet je vse bolj razširjen. Uporablja ga že velika večina svetovnega prebivalstva in življenja ter poslovanja brez njega si pravzaprav ne moremo, niti ne znamo več predstavljati. Ravno zaradi velikega porasta uporabnikov svetovnega spleta pa se je skozi leta pojavilo vprašanje o varnosti. Varnost na internetu je vsekakor tema veliko različnih strokovnjakov po vsem svetu. Navaden uporabnik se mogoče ne zaveda vseh nevarnosti, ki mu prežijo vsakodnevno zaradi uporabe interneta, vendar pa je dobro, da smo o tem vsaj malce ozaveščeni.

Brskanje po internetu, odpiranje sumljivih mailov, nameščanje nepreverjenih programov – vse to lahko za seboj prinese ogromno tako imenovanih računalniških virusov, ki nam lahko uničijo računalnik. V skrajnem primeru lahko virusi o vidijo zaupne podatke o nas ter jih ponesejo v svet. Ravno zaradi tega je potrebno biti zaščiten in imeti ustrezno zaščito računalnika. Slednjega lahko zaščitite z različnimi protivirusnimi programi, ki so brezplačni ali pa jih kupite.

 

Zagotovo je ena izmed prvih stvari, ki se priporoča pri novem ali na novo naloženem računalniku, namestitev protivirusnega programa. Izbira je precej pestra, vendar pa se je o tem dobro posvetovati s strokovnjaki. Večina antivirusnih programov namreč ponuja izjemno veliko možnosti. Navadno imajo pakete za zaščito, ki vsebujejo požarni zid, protivohunske programe, filtre za nezaželeno pošto, filtre za neprimerno internetno vsebino in še bi lahko naštevali.

 

Protivirusni programi večinoma omogočajo dopolnjevanje tako imenovanih virusnih vzorcev s pomočjo internetne tehnologije. Na ta način uporabniku ni potrebno vedno znova skrbeti za to, da je vse skupaj redno posodobljeno. Redne posodobitve namreč pomenijo tudi učinkovito zaščito ter preventivno obrambo pred raznimi računalniškimi virusi.

 

Seveda pa lahko veliko za varnost ter zaščito pred virusi naredite tudi sami, in sicer:

  • ne odpirajte sumljivih poštnih prilog
  • namestite protivirusni programske
  • imejte posodobljen operacijski sistem
  • uporabljajte požarni zid

 

V primeru, da upoštevate vse te zakonitosti, se nimate česa bati. Zaščita računalnika s protivirusnim programom je vsekakor nujno potrebna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *